Paradijsje voor freerider verdwijnt

De freeriders die met hun mountainbikes door het Stammenderbos bij Sweikhuizen en Spaubeek racen moeten een andere plek zoeken. De hellingbanen die ze hebben aangelegd worden binnenkort afgebroken.

De Limburger – Geertjan Claessens

Vrijdag 23 februari 2024

Het hing al langer in de lucht, maar binnen twee weken gaat het toch echt gebeuren: de sloop van het parcours dat de Loose Riders aanlegden in het Stammenderbos start binnen twee weken. Dat maakt de gemeente Beekdaelen bekend. De eigenaren willen de hellingbanen die de groep van rond de tweehonderd freeriders-mountainbikers hier heeft aangelegd al langer weghalen en nu is er een bedrijf ingehuurd om die klus te klaren. Dat gebeurt volgens de gemeente mede vanwege de bestrijding van de Amerikaanse vogelkers en voor nieuwe bosaanplant. Het werk zou eerder worden uitgevoerd, maar het slechte weer zorgde voor vertraging.

De Loose Riders deden onlangs nog tevergeefs een oproep om een deel van de baan te sparen tot er een andere plek gevonden was. Om de baan de slopen moeten voertuigen over het deel dat de Loose Riders wilden behouden. Opnieuw aanleggen kan niet. Jammer, maar begrijpelijk, zegt Mark Peters, vader van een van de freeriders. „De gemeente kan het niet blijven gedogen. Er liggen klachten van natuurgroepen.” Ook is het de vraag wie verantwoordelijk is als het fout gaat.

De gemeente zegde de Loose Riders toe een andere plek te zoeken. Daarover is bestuurlijk en ambtelijk overleg gaande, maar er is niets concreet. Eerder is gekeken naar Park het Plateau bij Brunssum en vakantiepark Silt dat aan de rand van Schinnen moet komen.

Op beide plekken bleek een parcours voor freeriders lastig te realiseren. „Je hebt daarvoor een beschutte plek en een bepaalde helling nodig om sprongen te kunnen maken”, weet Peters. Een mogelijkheid zou nog de Sibelcogroeve in Heerlen zijn, maar het is erg onzeker of die geschikt is, weet Peters. Het parcours in het Stammenderbos trok vaak tientallen freeriders. Dat ging volgens groenbeschermers ten koste van de natuur.

12 reacties

 • Marnicq Janssens

  Neem de mensen hun sport en hun uitlaadklep niet af! Ben menselijk en geef mensen de vrijheid die ze nodig hebben! Met strenge regeltjes waar niemand iets aan heeft gaan jullie de wereld niet helpen! Oh ja vergeten de groene apen die denken dat ze de wereld helpen maar het alleen maar slechter maakt!

 • Pascal Gruijters

  Een succes voor de milieugroep noemen jullie het!! Wat een aanfluiting, mensen een hobby afnemen is gewoon triest. We praten hier over een klein stukje bos, waar hebben jullie zelf gespeeld in de jeugd? Zeker alleen maar thuis. Het is een heel klein stukje waar jarenlang meerdere vriendschappen gesloten zijn en mensen gezond buiten bezig waren. Kunnen we ons niet bezig houden met de uitstoot van fabrieken , snelwegen die door natuurgebieden gebouwd worden, vakantieparken met bijbehorend toerisme en vervuiling. Ooohh nee, laten we de jeugd het laatste stukje ‘buiten bezig zijn’ afpakken. Voor een stukje bos van een paar meter breed.
  Hoop dat jullie jezelf op de borst kloppen voor dit daverende succes. En hoop ook dat jullie nooit klagen over het feit dat de jeugd niks te doen hebben en uit verveling domme dingen doen.
  Voor de info ik was geen gebruiker van de trails, maar ik gun een ander iets, zouden jullie ook eens moeten doen. Triest volk

  • Jurgen

   Mee eens. We maken ons zorgen om de jeugd achter tables en telefoons en gamen achter spelcomputers. Deze kinderen hadden de tijd van hun leven en dan door pietluttig gedoe over de natuur moet dat weg. Dit is zeer kleinschalig en staat idd totaal niet in verhouding met de immer maar uitbreidende aanbouw van bedrijven terreinen en wegen. Sneu dit. Wees trots op actieve buiten sportende jeugd!

 • Tom Meevis

  Stelletje nieren neukers zijn het!! Voor asielzoekers worden hele dorpen gebouwd en wij krijgen niet eens een stukje bos!! Kapot schamen moet de gemeente zich !! Waardeloos!! Nu verspreiden de jongeren zich weer om op andere plekken te gaan graven!! Probleem opgelost nee gewoon verplaatst

 • Laurent Manon

  Vous venez simplement de faire une très mauvaise pub de votre commune … Nous venions de plusieurs pays 🇫🇷🇧🇪🇩🇪… Au lieu d en tirer le positif vous venez simplement de creer une enorme pub negative sur vous et votre commune. Nous ne sommes pas que des “riders”. Il y a enfants, adolescents, filles , plus agés et tout a toujours été très encadrés et respectueux. Je ne pense pas que vous ayez bien compris la notion de preserver l’environnement quand on voit comment vous avez tout detruis.
  Ceci n’est pas un succès… vous avez juste mis a vue de tous votre manque d ouverture. Vous ne vous rendez certainement pas bien compte de l’impact… Des personnes qui viennent (vennaient ) rouler sont suivit par des milliers et milliers de personnes… on ne parle pas de 1000 followers on parle de + de 100 000 followers (et meme plus). Au lieu de vous associer et de trouver un terrain d entente qui aurait je pense ete bien plus intelligent … vous avez decider de creer une discorde qui ne va clairement pas mettre votre commune en avant. Vous oubliez que la ne sont pas que des “riders” il y a parmis eux des ergotherapeuthes, kinés, professionels de vtt deja sponsorisés…, des indépendants, des salariés… vous ne vous attaquez pas qu a un sport en ne parlementant pas comme vous l avez fait. Mais vous redescendez toute cette population à des nuisibles… Comme si les VTTistes peut importe le metier et l education qu ils ont eu sont pour vous des nuisibles. Je trouve ça ridicule. Mais je vais me faire un plaisir de partagez cela sur tous mes reseaux sociaux histoire de vous faire encore plus de mauvaise pub (meme si en soi vous l’avez tres bien fait vous meme…).

 • sa

  Met een bulldozer door het bos rijden heeft blijkbaar geen negatief effect voor de natuur I rest my case # hypocrites

  • Ron te Loo

   Alles in naam van het milieu? Maar als er een golfbaan moet komen mag wel een paar hectare heide worden geruimd? Als snowworld moet worden gebouwd of er een klimpark naast moet komen in een gebied dat zogenaamd zo belangrijk is of als mondoverde wil uitbreiden mag dat wel? Hoeveel padel banen worden er momenteel in Limburg aangelegd? Het gaat alleen om geld, als je geld hebt mag alles en worden die zogenaamde milieu lievertjes aan de kant geschoven…. Die jongens vragen gewoon een strookje grond dat licht afloopt en een beetje beschut is en daar vechten ze al vele jaren voor. De hele bescheten politiek is alleen maar bezig met hun eigen klote winkeltje en het kan ze geen klote schelen wat de rest van de wereld verder wil. Ik schaam me kapot dat ik uberhaubt nog ben gaan stemmen want het is gewoon een grote tering zooi waar je alleen telt als je geld of macht hebt.

 • Hein van Kol

  Kansloze actie.
  Jeugd moet meer buiten spelen. Krijg je dit.

  Te treurig voor worden.

 • Rob

  Nou nou wat een succes. Een walhalla voor een groep Freeriders uit een bos jagen. Wees blij dat de jeugd hier speelt en geen rottigheid elders uithaalt.
  Mijn voorstel is om ze lekker bij de voorzitter van deze vereniging de hele dag te laten rijden. Want tja in het bos mag niet meer….

 • Johan wiertz

  Jammer….. erg jammer dat het de jonge freeriders zijn die geviseerd worden. Het terrein ligt hemelsbreed 20 meter van een AZC af en er spelen volwassenen met op afstand bestuurde auto’s. Daarnaast is het bos zowat de uitlaatweide voor alle honden in de westelijke mijnstreek…
  Maar de feeeriders zijn de boosdoeners.
  Ik wil jullie op een 25-jarig onderzoek van prof. Nils Ryrholm wijzen, hij onderzocht de biodiversiteit op crossparcoursen en die is vele malen groter dan die in de normale natuur, dat kan dus geen gegronde reden zijn.
  Welke is deze dan wel? Het misgunnen van de jeugd om plezier te beleven? Om zich sociaal en fysiek te ontwikkelen? Om op deze manier respect op te brengen voor het stukje natuur waar zij zich in begeven?
  Nederland is nu overbevolkt en is geen enkele vierkante meter oorspronkelijke natuur over, werkelijk iedere vierkante meter is geëxploiteerd en zoals nu ook weer door machines en mensen bewerkt, al dan niet met milieubeheer als geldend excuus.
  Deze jeugd zoekt andere plekken op, zal daarvoor in de auto stappen of elders beginnen graven, want het is voor hen een levensstijl. Inleving van volwassenen en beleidsmakers in de bij hun nog wel flexibele en met inspiratie gevulde open geesten zou een mooie deugd zijn.

 • Milieugroep

  Het bestuur van de milieugroep heeft besloten niet op individuele reacties in te gaan.

  Wel hebben we een algemene reactie geplaatst in een apart bericht: https://www.milieugroepschinnenspaubeek.nl/milieugroepschinnenspaubeek.nl/2024/03/14/verontwaardiging-over-afbreken-springschansen-stammenderbos/

 • Guido van Heugten

  Kansloze reactie van de milieugroep… 1 persoon klaagde over een stukje natuur. Natuur echt niet beschadigd hierdoor en de freeriders hun hobby word afgenomen aldaar. Als er een dumping door drugslab wordt gedaan en de rotzooi de grond in sijpelt loopt die ene klager erna gewoon overheen niet wetende welke schade de grond in gelopen is. Geef die jongens gewoon de ruimte om sportief te zijn. Ergste nog; geen alternatief bieden.. Jullie moeten je echt schamen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *