COA presenteert landschapsplan uitbreiding AZC Moorheide

De geplande uitbreiding van het AZC Moorheide bij het Stammenderbos naar 400 opvangplaatsen is weer een stap dichterbij.

Op 24 september j.l. werden het definitieve plan door het COA gepresenteerd in een bijeenkomst voor omwonenden en belangenorganisaties zoals de Milieugroep. Wat houdt dit plan in:

  • Uitbreiding van het bestaande gebouw door boven de ‘refter’ twee bouwlagen toe te voegen.
  • Verduurzaming van het bestaande gebouw door isolatie van de gevels en het gebouw gasloos te maken met lucht-waterwarmtepompen.
  • Nieuwbouw op de rand van het park, deels in het park met de bestemming ‘natuur’.
  • De nieuwbouw wordt duurzaam gebouwd, houtskeletbouw, energiezuinig met sedumdaken.
  • Het gedeelte in het park is laagbouw. Het deel op de parkeerplaats is hoogbouw (5 lagen) en net zo hoog als het bestaande gebouw.
  • Tussen de nieuwbouw en het bestaande gebouw is een ontmoetingsruimte ingericht.
  • De parkeerplaats op het terrein wordt uitgebreid en parkeren langs de weg wordt onmogelijk gemaakt. Onder meer door een slagboom aan het begin van de weg hebben alleen voetgangers en fietsers vrij toegang.
  • Het park wordt volledig vernieuwd waarbij de oude structuren en waardevolle bomen gespaard worden.
  • Tussen het hoofdgebouw en de vijver wordt de zichtas hersteld waarlangs regenwater van het gebouw en verharding via wadi’s naar de beek wordt geleid.

Het landschapsplan is hier in te zien.

Het duurzaam maken van het gebouw is een goede zaak voor het milieu en ook het afsluiten van de toegangsweg voor autoverkeer wordt toegejuicht omdat hierdoor dit de rust in het Stammenderbos ten goede komt. Het sparen van diverse waardevolle bomen en de meeste struwelen op het terrein is ook een goede zaak.

Wij zetten echter onze vraagtekens bij het opofferen van natuur voor de nieuwbouw. Wettelijk dient het COA dit verlies te compenseren maar daar is op het terrein geen ruimte voor. Het COA heeft vanaf het begin aangegeven dat de natuur er beter van wordt maar daarvan is nog weinig te zien. Bij de beoordeling van de vergunningsaanvraag zullen wij hierop zeer kritisch zijn. Met bijna een verdubbeling van het aantal bewoners zal het ongetwijfeld drukker worden rondom het gebouw hetgeen ten koste gaat van de leefomgeving van de dieren die er nu leven.

Hoe nu verder?

In het najaar wordt de vergunningsaanvraag verwacht. Hierbij hoort dan ook een aanvraag voor een wijziging van het bestemmingsplan. Wij zullen onze zienswijze op de plannen, na overleg met Natuurmonumenten en de Milieufederatie indienen. Wij verwachten dat de bestemmingsplanprocedure wel een jaar kan duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *